“Просто ми харесва да мисля”- няколко думи за PALADIM

“Просто ми харесва да мисля”- няколко думи за PALADIM
0 0000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нека Ви запознаем с неповторимия дизай на PALADIM.

Зад това име стоят двама младежи- Димитър и брат му Светослав.
Занимават се с дизайн и “майстория” отдавна, но от  2012г.  работят под името Paladim Handmade и създават какво ли не, но предимно осветителни тела и домашен декор.

 

От къде сте?

Димитър: “Аз съм от Благоевград, брат ми също. Тук съм роден, в момента тук живея и развивам Паладим.”

 

Преди да започнете да творите под името Paladim Handmade, с какво се занимавахте? Каква беше причината да започнете да творите така усърдно?

 “От къде да започна… първата си лампа, която даде началото на Паладим, направих през късното лято на 2012г. Тя беше едно поредно творение за мен, но тогава приятелката ми даде идеята да започна да продавам. А защо за мен беше просто поредното “нещо”, което правя – защото винаги съм обичал да се занимавам с нещо. Винаги успявам да си намеря някакво занимание, трудно стоя на едно място. Когато бях дете се изживавах малко като изобретател дори. Все си майсторях разни глупости и ми беше изключително интересно. Най-голямата ми радост беше да намеря някаква счупена играчка, от която да измъкна всичко ценно – кабели, крушки, моторчета, прекъсвачи и т.н. Често ми даваха такива вместо да ги изхрълят, а за мен си бяха истинско съкровище! От събраните чаркове правех какво ли не – колички, кранове и съвсем необясними джаджи. А пък с нашите ходехме на село (с. Логодаж), там ме очакваха лъкове, стрели, дори един арбалет направих в седми клас (още функционира). С братовчед ми и брат ми правехме дървените коли с гуми от бебешки колички (като лагерниците, с които навремето се спускахме по надолнищата). Трябва да призная, че братовчед ми Николай беше доста изобретателен и все още е, от него получавах доста знания. Хубави времена бяха, жалко че децата днес не могат да го изпитат… Та, мина си времето и в гимназията започнах да се занимавам с гейм дизайн. Започнах да понаучавам Фотошоп-ЪТ и да програмирам. Доста време си убивах, имах даже сериозен напредък, но в един момент след 11 клас ми омръзна да седя пред компютъра по цял ден… Започнаха да ми трябват пари и работех по строежи няколко лета. След като завърших езиковата гимназия ме приеха в УНСС. Първите две години работех в едно малко заведение в София като барман. Когато се върнах през лятото започнах с Паладим. Накратко това е, което ме доведе до тук.”


Кой е любимият ви артикул, който сте изработвали?

 “Любимият ми артикул? Честно казано не мога да назова само един. Има периоди, когато наблягам на дадена лампа – усъвършенствам я, експериментирам, а след това направо не искам да я гледам, ако не се е получило както искам, или пък съм страшно доволен от резултата. Но след време ми хрумва нещо различно – часовник, лампа, някакъв декор или друго. Винаги ми се върти нещо в главата.”

 

Ако бяхте предмет, какъв точко щяхте да бъдете и защо?

“Ако бях предмет щях да съм… флаш памет! Има страшно много приложения в зависимост от човека, който ползва информацията. Предлага неограничени възможности, нужно е само въображение. А това ми харесва, определено. И държа да отбележа, че въображението далеч не се ограничава в живота на творците – художници, музиканти, скулптури, и т.н. Аз самият не се смятам за творец. Просто ми харесва да мисля. Всеки има поне по една добра идея в главата си, но не мисли как да я осъществи, единствено “знае” защо няма да успее.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Morphwork или къде започва и свършва всичко?5 май 2019

Без съмнение, работата на Драгостин Киряков вече е привлякла вниманието ви. Илюстрациите му са изпълнени с безкрайно умение и притежават естествена притегателна сила, която се усеща от любители и опитни артисти, неволно попаднали в капана на пространствена игра.

прочети още

Мигновена любов и любов към мига с Lomo7 февруари 2018

Искате ли да поемете на едно безрайно приключение из дебрите на аналоговата фотография? Опасявате се, че сте просто аматьор, а фотографията е изкуство, изискващо специфични познания и природен талант, години практика и медитация над светлинните кванти? Ние сме далеч по-уверени във вашите способности и можем да ви предоставим правилния инструмент, с които да се отдадете на волни експерименти, които с лекота ще възпроизведат множество твърде сполучливи грешки. За допълнителна доза убедителност тук ще се включим с цитат на писателя Скот Адамс: „Креативност означава да си позволиш да правиш грешки. Изкуство означава да знаеш кои да задържиш.“

прочети още

Adventure Catcher – ловецът на приключения1 февруари 2020

Adventure Catcher е нов бранд, който наскоро осъществи страхотното си хрумване. То обединява едновременно планер-органайзър и дневник за пътешествия. Зад интересната идея стои семейство ентусиасти, меко казано обичащи пътешествията. Те са сърфисти през лятото, скиори и сноубордисти през зимата и приключенци по природа. Единият запечатва миговете със средствата на фотографията, а другият описва впечатленията, натрупани от всички пътешествия, на хартия. Независимо дали ще ги окачат на стената или ще ги залепят в дневник, все не оставало място за всички спомени, нито време за описването им.

прочети още

Дървена папионка от ДървАРТ или как да изпъкнеш най-добре30 януари 2018

Дървените папийонки са аксесоар за всякакъв повод – от вечер на по питие с бандата, до по-официални събития, на които искаш да блеснеш – изложба, концерт или по-специална среща. Това, което отличава дървената папийонка, е нейната универсалност. Стои еднакво добре както на карирана риза, така и на костюм, което я прави задължителен аксесоар за всички, които обичат да се обличат по-екстравагантно.

прочети още

Уловете магнетичната сила на града с Magnecity15 юли 2018

Ако обичате да пътувате, то тогава със сигурност сте запозпознати с вълнението от това да попаднеш в новата, непозната реалност на чужд град. Сякаш някаква невидима магнетична сила ви призовава да се гмурнете и да попиете от енергията на града, да обходите всички задни улички, да изкачите всички стълби и да преминете всички мостове, за да откриете източника на тази вълнуваща вибрация, която жужи под краката ви.

прочети още

Бижута с естествени кристали и минерали – ново вдъхновение от RhoDope Jewellery16 май 2018

Всяко от бижутата RhoDope Jewellery носи в себе си духа на древните и величествени Родопи. Камъните се събират на ръка по време на множеството пътешествия на авторката по този край, което придава уникален заряд и неповторим вид на всяко нейно бижу.

прочети още

“Посадете” сами своето бижу – бижута сукуленти от 3va4 май 2018

Марката 3va (Ева) носи името на своята авторка. Семпло и кратко. Вдъхновенa е от интернет жаргон, който шифрова думите, заменяйки буквите със символи/цифри, които ги наподобяват визуално. Колекцията SuccuLove, която имаме желанието да ви представим, е вдъхновена от любовта на едно момиче към сукулентите – онези упорити растения с дебели листa, които пленяват със своето многообразие, издръжливост и красота.

прочети още

Stinky Socks са партньори в “престъплението” в бляскавия Лас Вегас19 април 2018

Представете си колко хубаво би било да излезете от нормите на обществото, да имате една голяма идея и да сте достатъчно смели и отворени към света, за да успеете да я осъществите. А още по-хубаво би било, ако имате партньори в “престъплението” и те са вашите най-добри приятели, с които сте толкова на “ти” един с друг, че разбирате само с един поглед какво си мисли или иска да каже другият. Приятелите от Stinky Socks вече са го постигнали. Този път те преследват една нова мечта, оставайки верни на своя небрежен, но отличаващ се стил и представяйки новата си колекция на фона на бляскавия Лас Вегас.

прочети още

Приказният свят на Лонджи11 април 2018

Днес решихме да ви покажем един по-различен свят на възприятия и идеи за оригинални детски подаръци – занимателни игри, микроскопични и гигантски, двулицеви и кръгли пъзели, калейдоскопи, увлекателни речници, пумпали и аксесоари – всички направени от рециклирани материали и носещи неописуемо разнообразие от вълшебни авторски илюстрации. Това предлага последното ни вълнуващо откритие под марката Londji.

прочети още

Едно безкрайно пътешествие със Stinky Socks17 януари 2018

Колко щеше да в хубаво, ако можехте просто да зарежете всичко и да не спрете да се отдалечавате от града, докато не се превърне в малка и незначителна песъчинка на хоризонта. И с всяка крачка да усещате как дробовете ви се разширяват и най-сетне започват да пропускат някакъв въздух. И лека-полека всичко започва да грее със собствена светлина. И някъде, по средата на прехода, да се почудите къде е изпаднал онзи камък, който сякаш беше заседнал в гърдите ви от хиляди години. И да не се върнете да го потърсите.

прочети още

Уникални и друга дума няма! Бижутата на PAGANE UNIQUES и тяхната история…8 ноември 2015

Магазинче Точка Ком представя най-новите си партньори от ателие PAGANE UNIQUES и техните уникално красиви, цветни и не на последно място – безкрайно оригинални бижута от смола. Ето малко информация за самите творци – Жасмина Гладийска и Кристиян Петров. И двамата автори са завършили Национална Художествен Академия, Жасмина – специалност скулптура, а Кристиян – порцелан и стъкло. Нарекли са бижутата PAGANE, защото това е името на дъщеря им, а UNIQUES, защото всяко едно е уникат и няма да срещнете друго такова като цвят, пълнеж или форма.

прочети още

Игра за деца „Кароми йога мемори“28 август 2014

Кароми йога мемори е игра, която обогатява ума и тялото. Играчите развиват своята памет като същевременно научават различни йога пози. Подходяща е за двама или повече играчи. “Кароми йога мемори” е покана за общуване и забавление по един различен начин, като към добре познатата игра “Мемори” добавя и възможността децата да усвоят някои физически движения от йога. По този начин играта не само развива техния интелект, но и спомага за физическото им усъвършенстване и духовното им израстване.

прочети още