Mirella Birella и изкуството на линогравюрата

Mirella Birella и изкуството на линогравюрата
22 март 2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Изкуството ни се явява под всякакви форми, пречупено през различни призми. Днес поглеждаме през погледа на Mirella Birella – майстор в изработката на принтове и линогравюри и ви запознаваме както с нейната лична история, така и с професионалната й работа в света на изкуството. 

 

 

Мирела среща радостта и удовлетворението си към творчеството още от съвсем малка, когато с истинска отдаденост и старание оцветява в своите детски книжки. Така, вървейки стъпка по стъпка по пътя на изкуството, се озовава в Художествената гимназия, където ходи на уроци, в последствие завършва и Националната художествена академия, както и участва на обучение в красивата Дания. Всичко това я подготвя за уникалните творби, които създава от дома си в Чехия днес.

 

 

Признава си, че не се впуска в своя занаят лекомислено. Отначало насочва вниманието си към колажи, но след като съвсем случайно попада на запазени от нея снимки на линогравюри, решава да пробва и това нелеко, но интересно начинание. Така приключението започва.

 

Прякорът й – Mirella Birella, е измислен от нейн колега в Академията и звучейки наистина весело и с рима, Мирела решава да го използва.

И въпреки че черпи вдъхновение от абсолютно всичко около нея като филми, фрази, думи, песни, все пак постоянен елемент, който присъства в нейните творби, е природата и по-специално – това са животните. „Много по-интересни са с всичките си цветове и форми. И най-важното е, че са чисти, невинни, добри.“ – казва Мирела. Затова и не се изненадваме, когато ни споделя, че любимите й изработки досега са мечока сред поляна с цветя, който съществува под най-различни варианти с разнообразни техники и използвани материали, както и висящия прилеп с неговата изчистена визия.

 

 

 

 

 

 

 

Проектът, от който е особено горда обаче, остава благотворителната групова изложба „Картички за Палестина“, която цели да помогне на хората, пострадали от войната. Тя и нейни колеги събират сумата от 9000 евро от инициативата и успяват да ги дарят, за да помогнат с каквото могат.

 

 

Изработването, по-специално на линогравюрите й, е дълъг процес, състоящ се от много последователни стъпки. Времето, което й отнема, варира от няколко часа до няколко дни. За да създаде една качествена гравюра започва с обикновена скица, която постепенно се превръща в завършена картина. Тя се прехвърля и отпечатва върху специална настилка, наречена линолеум. Важно е, ако има букви, те да бъдат обърнати, за да не бъдат отпечатани огледално. След това идва любимата й част – гравирането, което описва почти като медитация, тъй като я успокоява изключително много. Когато приключи с него, разнася тънък слой печатарско мастило върху отпечатъка. Количеството на мастилото тук е важно да не бъде нито в повече, нито в излишък. Накрая стига до принтирането. То представлява силен натиск върху принта с помощта на преса, или ако нямате такава, „чудна работа върши и дървена лъжица“ – споделя Мирела. Използва популярни японски хартии за своите творби, но препоръчва на всеки неопитен артист да започне с по-евтина хартия, за да свикне първо с нея и след това да инвестира в по-висококачествени. Все пак обяснява, че процесът е много специфичен и съществуват различни техники, всяка със своите особености, които могат да се приложат.

 

 

 

 

 

 

Страстта на Мирела към линиогравюрите продължава да расте и до днес. Истински желае всеки, който си закупи нещо нейно, да се вдъхновява и усмихва с него. „Да им създава само положителни емоции“ – надява се Мирела. 

Morphwork или къде започва и свършва всичко?5 май 2019

Без съмнение, работата на Драгостин Киряков вече е привлякла вниманието ви. Илюстрациите му са изпълнени с безкрайно умение и притежават естествена притегателна сила, която се усеща от любители и опитни артисти, неволно попаднали в капана на пространствена игра.

прочети още

Мигновена любов и любов към мига с Lomo7 февруари 2018

Искате ли да поемете на едно безрайно приключение из дебрите на аналоговата фотография? Опасявате се, че сте просто аматьор, а фотографията е изкуство, изискващо специфични познания и природен талант, години практика и медитация над светлинните кванти? Ние сме далеч по-уверени във вашите способности и можем да ви предоставим правилния инструмент, с които да се отдадете на волни експерименти, които с лекота ще възпроизведат множество твърде сполучливи грешки. За допълнителна доза убедителност тук ще се включим с цитат на писателя Скот Адамс: „Креативност означава да си позволиш да правиш грешки. Изкуство означава да знаеш кои да задържиш.“

прочети още

Adventure Catcher – ловецът на приключения1 февруари 2020

Adventure Catcher е нов бранд, който наскоро осъществи страхотното си хрумване. То обединява едновременно планер-органайзър и дневник за пътешествия. Зад интересната идея стои семейство ентусиасти, меко казано обичащи пътешествията. Те са сърфисти през лятото, скиори и сноубордисти през зимата и приключенци по природа. Единият запечатва миговете със средствата на фотографията, а другият описва впечатленията, натрупани от всички пътешествия, на хартия. Независимо дали ще ги окачат на стената или ще ги залепят в дневник, все не оставало място за всички спомени, нито време за описването им.

прочети още

Дървена папионка от ДървАРТ или как да изпъкнеш най-добре30 януари 2018

Дървените папийонки са аксесоар за всякакъв повод – от вечер на по питие с бандата, до по-официални събития, на които искаш да блеснеш – изложба, концерт или по-специална среща. Това, което отличава дървената папийонка, е нейната универсалност. Стои еднакво добре както на карирана риза, така и на костюм, което я прави задължителен аксесоар за всички, които обичат да се обличат по-екстравагантно.

прочети още

Уловете магнетичната сила на града с Magnecity15 юли 2018

Ако обичате да пътувате, то тогава със сигурност сте запозпознати с вълнението от това да попаднеш в новата, непозната реалност на чужд град. Сякаш някаква невидима магнетична сила ви призовава да се гмурнете и да попиете от енергията на града, да обходите всички задни улички, да изкачите всички стълби и да преминете всички мостове, за да откриете източника на тази вълнуваща вибрация, която жужи под краката ви.

прочети още

Бижута с естествени кристали и минерали – ново вдъхновение от RhoDope Jewellery16 май 2018

Всяко от бижутата RhoDope Jewellery носи в себе си духа на древните и величествени Родопи. Камъните се събират на ръка по време на множеството пътешествия на авторката по този край, което придава уникален заряд и неповторим вид на всяко нейно бижу.

прочети още

“Посадете” сами своето бижу – бижута сукуленти от 3va4 май 2018

Марката 3va (Ева) носи името на своята авторка. Семпло и кратко. Вдъхновенa е от интернет жаргон, който шифрова думите, заменяйки буквите със символи/цифри, които ги наподобяват визуално. Колекцията SuccuLove, която имаме желанието да ви представим, е вдъхновена от любовта на едно момиче към сукулентите – онези упорити растения с дебели листa, които пленяват със своето многообразие, издръжливост и красота.

прочети още

Stinky Socks са партньори в “престъплението” в бляскавия Лас Вегас19 април 2018

Представете си колко хубаво би било да излезете от нормите на обществото, да имате една голяма идея и да сте достатъчно смели и отворени към света, за да успеете да я осъществите. А още по-хубаво би било, ако имате партньори в “престъплението” и те са вашите най-добри приятели, с които сте толкова на “ти” един с друг, че разбирате само с един поглед какво си мисли или иска да каже другият. Приятелите от Stinky Socks вече са го постигнали. Този път те преследват една нова мечта, оставайки верни на своя небрежен, но отличаващ се стил и представяйки новата си колекция на фона на бляскавия Лас Вегас.

прочети още

Приказният свят на Лонджи11 април 2018

Днес решихме да ви покажем един по-различен свят на възприятия и идеи за оригинални детски подаръци – занимателни игри, микроскопични и гигантски, двулицеви и кръгли пъзели, калейдоскопи, увлекателни речници, пумпали и аксесоари – всички направени от рециклирани материали и носещи неописуемо разнообразие от вълшебни авторски илюстрации. Това предлага последното ни вълнуващо откритие под марката Londji.

прочети още

Едно безкрайно пътешествие със Stinky Socks17 януари 2018

Колко щеше да в хубаво, ако можехте просто да зарежете всичко и да не спрете да се отдалечавате от града, докато не се превърне в малка и незначителна песъчинка на хоризонта. И с всяка крачка да усещате как дробовете ви се разширяват и най-сетне започват да пропускат някакъв въздух. И лека-полека всичко започва да грее със собствена светлина. И някъде, по средата на прехода, да се почудите къде е изпаднал онзи камък, който сякаш беше заседнал в гърдите ви от хиляди години. И да не се върнете да го потърсите.

прочети още

Уникални и друга дума няма! Бижутата на PAGANE UNIQUES и тяхната история…8 ноември 2015

Магазинче Точка Ком представя най-новите си партньори от ателие PAGANE UNIQUES и техните уникално красиви, цветни и не на последно място – безкрайно оригинални бижута от смола. Ето малко информация за самите творци – Жасмина Гладийска и Кристиян Петров. И двамата автори са завършили Национална Художествен Академия, Жасмина – специалност скулптура, а Кристиян – порцелан и стъкло. Нарекли са бижутата PAGANE, защото това е името на дъщеря им, а UNIQUES, защото всяко едно е уникат и няма да срещнете друго такова като цвят, пълнеж или форма.

прочети още

Игра за деца „Кароми йога мемори“28 август 2014

Кароми йога мемори е игра, която обогатява ума и тялото. Играчите развиват своята памет като същевременно научават различни йога пози. Подходяща е за двама или повече играчи. “Кароми йога мемори” е покана за общуване и забавление по един различен начин, като към добре познатата игра “Мемори” добавя и възможността децата да усвоят някои физически движения от йога. По този начин играта не само развива техния интелект, но и спомага за физическото им усъвършенстване и духовното им израстване.

прочети още