Patterns for Future – екологията и природата като вдъхновение

Patterns for Future – екологията и природата като вдъхновение
22 януари 2024Представяме ви Джулия и нейния бранд Patterns for Future. Впечатлени сме от всичко, което ни сподели, затова ще ви запознаем от първо лице с нейните продукти, идеи и ценности.

Джулия, нека започнем с едно изречение за теб?

Здравейте, казвам се Джулия и съм дизайнер на шарки и майстор на различни текстилни техники, а от една година официално съм и собственик на Patterns for Future ltd.

 

Как се зароди идеята за бранда и откъде идва името му?

Един ден, през май 2018г., докато водех разговор с приятел, се вдъхнових и изведнъж ми хрумна идеята, че искам да рисувам дигитално десени върху пухкави одеяла, които да са изработени от естествени материали като бамбук или памук. Повечето продукти от този тип са полиестерни. Този материал не ми допада особено, затова реших, че трябва да изработя нещо свое, което да се отличава от останалите. Другата ми идея беше шарките да са вдъхновени от различни традиционни десени от държавите във всеки континент. Впоследствие обаче се ориентирах основно към застрашените видове и техниката "рисунка от една линия".

Името на моя бранд е "Патърнс фор фютчър", което буквално от английски се превежда "Шарки за бъдеще". Това обобщава двете ми основни цели - да изработвам собствени шарки и модели, дарявайки част от печалбата си, което би дало шанс за "бъдеще".

 

Как избираш материалите, с които работиш?

Както споменах, държа на естествените, но също така веган материали, т.е. не използвам вълна или коприна. Качеството също е много важно, защото колкото по-дълго се ползва и издържа един продукт, толкова по-екологичен е той. Всъщност се оказа трудна задача да намеря подходящи памучни материи за одеяла. Отне много време, но накрая открих перфектните платове в Холандия и Турция. Също така, изработвам и продукти с техниката "пънч нийдъл" бродерия и избирам само памучна, а много често и рециклирана прежда.

Откъде идва интересът ти към екологията и от колко време се занимаваш с тази кауза?

От съвсем малка обичам животните и природата, винаги съм се възхищавала от тях и интересувала как можем да ги опазваме и защитаваме. На 7-годишна възраст ми подариха книжка за застрашените видове животни и оттогава започна всичко! Впоследствие с годините научих още повече за вредата, която оказваме върху планетата ни. Смятам, че е редно всеки човек да поеме отговорност и да е ангажиран към глобалния проблем, свързан с екологията. Да се поинтересува и какви стъпки може да предприеме, за да предпази околната среда. Започнах да изработвам своите продукти през 2021 г. и основното ми желание винаги е било да не допринасям за замърсяването чрез моите изделия.

 

С какво се отличава твоят бранд?

Смятам, че брандът ми се отличава с неповторимите си десени, които са изцяло моя идея. Продуктите ми са в изключително лиитирани количества и са създадени да се ползват дълго. Фокусирам се да намеря най-екологичните и качествени материали, включително и печатни техники за всеки от продуктите, дори опаковките, които използвам, са екологични. Модната индустрия е един от големите замърсители и бързата мода е огромен проблем заради голямото съдържание на пластмаса в изделията и токсичните химикали, бои и техники, които се изпозват за третирането им. С моята дейност се стремя да избегна всичко това.

 

Какъв е твоят принос към защитаването и опазването на застрашените видове животни?

Дарявам 10% от печалбата си на организации в Африка, които опазват застрашените видове. Искам да се включа и в търг, като даря продукт/и, а събраната сума да бъде предоставена на организация, занимаваща се с тази дейност. Обмислям и да даря продукти, които да се продават целогодишно.Била ли си в дивата природа, сред някои от емблематичните видове, застрашени от изчезване?

За съжаление, все още не съм имала възможността да бъда сред тези невероятни животни, но имам огромното желание да отида на сафари. Бих искала и да стана доброволец дори и за кратко в някоя от организациите, които подкрепям и да се грижа за бебета носорози например. Мога да споделя, че вече си осинових един носорог онлайн и ще се радвам да го посетя!


Какви други дейности извършваш в подкрепа на екологичния начин на живот?

Внимавам какви продукти купувам, избягвам пластмасата и найлоновите торбички. Със семейството ми рециклираме, което е ключово в опазването на околната среда, както и не консумираме животински продукти. Старая се да предам и да науча детето си, както и близките си, да следват моите еко ценности.Какво е посланието ти, което искаш да изпратиш към хората?

Посланието ми към хората е да започнат да обръщат повече внимание на дивите животни и да се научат да ги ценят и опазват. Да се запознаят с проблема със застрашените видове и да опитат някак да помогнат на тези невероятни същества. Да прават дарения, без значение от сумата, на организациите, помагащи на тези животни. Друго мое послание, което се надявам да предам, е хората да разберат предимствата на естествените материи пред изкуствените, когато избират продукти.

 

Има ли нови неща, свързани с бранда, които те вълнуват и искаш да реализираш?

Да, разбира се! Винаги имам страшно много идеи, но реализацията им отнема време. Предстои да изработя още матчинг торбички и бандани за цялото семейство, включително и домашните любимци. Също така, емайлирани канчета, ръчно изработени тефтери с корици от моите платове, пънч нийдъл картини и най-накрая започвам процеса на печат върху одеяла.

 

Нещо интересно, което искаш да споделиш и не сме те попитали? Какво те вдъхновява?

Намирам вдъхновение навсякъде - в природата и животните, в интернет, докато пътувам и дори докато спя. Интересен факт е, че изработих много от десените си, докато бяхме в родната държава на мъжа ми – Нигерия - за 2 месеца през 2022 г. Един от тях кръстих „Екскурзия до Абуджа“, представящ моя интерперетация на африкански принт, като така реализирах част от първоначалната си идея да правя десени, вдъхновени от различни държави. Всичко и всеки там е в невероятни впечатляващи шарки. За мен това беше най-вдъхновяващото място, което съм имала възможността да посетя!В нашия онлайн магазин може да разгледате Несесерите за памперси и Календара за 2024 на бранда на Джулия - Patterns for Future.

Morphwork или къде започва и свършва всичко?5 май 2019

Без съмнение, работата на Драгостин Киряков вече е привлякла вниманието ви. Илюстрациите му са изпълнени с безкрайно умение и притежават естествена притегателна сила, която се усеща от любители и опитни артисти, неволно попаднали в капана на пространствена игра.

прочети още

Мигновена любов и любов към мига с Lomo7 февруари 2018

Искате ли да поемете на едно безрайно приключение из дебрите на аналоговата фотография? Опасявате се, че сте просто аматьор, а фотографията е изкуство, изискващо специфични познания и природен талант, години практика и медитация над светлинните кванти? Ние сме далеч по-уверени във вашите способности и можем да ви предоставим правилния инструмент, с които да се отдадете на волни експерименти, които с лекота ще възпроизведат множество твърде сполучливи грешки. За допълнителна доза убедителност тук ще се включим с цитат на писателя Скот Адамс: „Креативност означава да си позволиш да правиш грешки. Изкуство означава да знаеш кои да задържиш.“

прочети още

Adventure Catcher – ловецът на приключения1 февруари 2020

Adventure Catcher е нов бранд, който наскоро осъществи страхотното си хрумване. То обединява едновременно планер-органайзър и дневник за пътешествия. Зад интересната идея стои семейство ентусиасти, меко казано обичащи пътешествията. Те са сърфисти през лятото, скиори и сноубордисти през зимата и приключенци по природа. Единият запечатва миговете със средствата на фотографията, а другият описва впечатленията, натрупани от всички пътешествия, на хартия. Независимо дали ще ги окачат на стената или ще ги залепят в дневник, все не оставало място за всички спомени, нито време за описването им.

прочети още

Дървена папионка от ДървАРТ или как да изпъкнеш най-добре30 януари 2018

Дървените папийонки са аксесоар за всякакъв повод – от вечер на по питие с бандата, до по-официални събития, на които искаш да блеснеш – изложба, концерт или по-специална среща. Това, което отличава дървената папийонка, е нейната универсалност. Стои еднакво добре както на карирана риза, така и на костюм, което я прави задължителен аксесоар за всички, които обичат да се обличат по-екстравагантно.

прочети още

Уловете магнетичната сила на града с Magnecity15 юли 2018

Ако обичате да пътувате, то тогава със сигурност сте запозпознати с вълнението от това да попаднеш в новата, непозната реалност на чужд град. Сякаш някаква невидима магнетична сила ви призовава да се гмурнете и да попиете от енергията на града, да обходите всички задни улички, да изкачите всички стълби и да преминете всички мостове, за да откриете източника на тази вълнуваща вибрация, която жужи под краката ви.

прочети още

Бижута с естествени кристали и минерали – ново вдъхновение от RhoDope Jewellery16 май 2018

Всяко от бижутата RhoDope Jewellery носи в себе си духа на древните и величествени Родопи. Камъните се събират на ръка по време на множеството пътешествия на авторката по този край, което придава уникален заряд и неповторим вид на всяко нейно бижу.

прочети още

“Посадете” сами своето бижу – бижута сукуленти от 3va4 май 2018

Марката 3va (Ева) носи името на своята авторка. Семпло и кратко. Вдъхновенa е от интернет жаргон, който шифрова думите, заменяйки буквите със символи/цифри, които ги наподобяват визуално. Колекцията SuccuLove, която имаме желанието да ви представим, е вдъхновена от любовта на едно момиче към сукулентите – онези упорити растения с дебели листa, които пленяват със своето многообразие, издръжливост и красота.

прочети още

Stinky Socks са партньори в “престъплението” в бляскавия Лас Вегас19 април 2018

Представете си колко хубаво би било да излезете от нормите на обществото, да имате една голяма идея и да сте достатъчно смели и отворени към света, за да успеете да я осъществите. А още по-хубаво би било, ако имате партньори в “престъплението” и те са вашите най-добри приятели, с които сте толкова на “ти” един с друг, че разбирате само с един поглед какво си мисли или иска да каже другият. Приятелите от Stinky Socks вече са го постигнали. Този път те преследват една нова мечта, оставайки верни на своя небрежен, но отличаващ се стил и представяйки новата си колекция на фона на бляскавия Лас Вегас.

прочети още

Приказният свят на Лонджи11 април 2018

Днес решихме да ви покажем един по-различен свят на възприятия и идеи за оригинални детски подаръци – занимателни игри, микроскопични и гигантски, двулицеви и кръгли пъзели, калейдоскопи, увлекателни речници, пумпали и аксесоари – всички направени от рециклирани материали и носещи неописуемо разнообразие от вълшебни авторски илюстрации. Това предлага последното ни вълнуващо откритие под марката Londji.

прочети още

Едно безкрайно пътешествие със Stinky Socks17 януари 2018

Колко щеше да в хубаво, ако можехте просто да зарежете всичко и да не спрете да се отдалечавате от града, докато не се превърне в малка и незначителна песъчинка на хоризонта. И с всяка крачка да усещате как дробовете ви се разширяват и най-сетне започват да пропускат някакъв въздух. И лека-полека всичко започва да грее със собствена светлина. И някъде, по средата на прехода, да се почудите къде е изпаднал онзи камък, който сякаш беше заседнал в гърдите ви от хиляди години. И да не се върнете да го потърсите.

прочети още

Уникални и друга дума няма! Бижутата на PAGANE UNIQUES и тяхната история…8 ноември 2015

Магазинче Точка Ком представя най-новите си партньори от ателие PAGANE UNIQUES и техните уникално красиви, цветни и не на последно място – безкрайно оригинални бижута от смола. Ето малко информация за самите творци – Жасмина Гладийска и Кристиян Петров. И двамата автори са завършили Национална Художествен Академия, Жасмина – специалност скулптура, а Кристиян – порцелан и стъкло. Нарекли са бижутата PAGANE, защото това е името на дъщеря им, а UNIQUES, защото всяко едно е уникат и няма да срещнете друго такова като цвят, пълнеж или форма.

прочети още

Игра за деца „Кароми йога мемори“28 август 2014

Кароми йога мемори е игра, която обогатява ума и тялото. Играчите развиват своята памет като същевременно научават различни йога пози. Подходяща е за двама или повече играчи. “Кароми йога мемори” е покана за общуване и забавление по един различен начин, като към добре познатата игра “Мемори” добавя и възможността децата да усвоят някои физически движения от йога. По този начин играта не само развива техния интелект, но и спомага за физическото им усъвършенстване и духовното им израстване.

прочети още