• Начало /
  • Новини /
  • Urban Souvenir: Модерни сувенири, вдъхновени от емблематични мотиви в Софийската градска среда

Urban Souvenir: Модерни сувенири, вдъхновени от емблематични мотиви в Софийската градска среда

Urban Souvenir: Модерни сувенири, вдъхновени от емблематични мотиви в Софийската градска среда
5 август 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Във всяка градска среда има кътчета, които притежават неповторим заряд, неподвластен на силата на времето и носещи яркия отпечатък на културно-историческото наследство. Тук, в София това, което прави тези места още по-емблематични, е че са свързани с живите детски спомени на няколко поколения жители и гости на града.

 

Спомняте ли си голямата каменна пързалка до НДК? И първия път, когато най-сетне се престрашихте да се спуснете по нея. Или мозаечните скулптури на животни в „Княжеската градина“? И онзи безрадостен ден, когато открихте, че вече сте твърде големи, за да яздите кончето. Или металната катерушка с форма на ракета, втъкната сред панелните блокове, с която пътувахте из космоса с най-добрия си приятел?

 

 

Снимка: Любов Жеглова

 

Характерният дух на тези софийски забележителности и приятната носталгия към детството са основният  източник на вдъхновение за създателката на бранда Urban Souvenir – Любов Жеглова. Чрез личното си пътуване с двете си дъщери, Любов започва да документира различни пространства от градската среда, които я заобикалят ежедневно. Старите метални детски площадки и скулптури на животни, които все още могат да се видят на много места в София, се превръщат в отправна точка за диалог с децата за града, в който живеят. Тя е впечатлена от катерушките и скулптурите не само като съоръжения за игра на деца, но и като обекти в градската среда.

 

 

Снимка: Любов Жеглова

 

Тези обекти според нея много хармонично се интегрират в различните градски пространства – било то паркове или междублокови пространства и дават свобода на детската фантазия да бъдат използвани по разнообразни начини. Любов започва обстойно проучване на тези пространства в градската среда и събира архив от информация и снимки. С времето се заражда идеята да вложи концептуални мотиви от градската среда в изработката на голямо разнообразие от сувенири с нов, модерен прочит  – от ръчно изработени линогравюри през дизайнерски тениски и чанти до игри, допринасящи за детското развитие и творческо мислене.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Снимки: Любов Жеглова

 

 

 

Въпреки, че тези обекти присъстват в обкръжението ни откакто се помним, информацията за тях е твърде оскъдна. За това се възплозвахме от архива на Любов, както и тематичния подкаст на www.detectivepodcast.com, за да ви разкрием някои малко известни факти и любопитни подробности за средата, която ни заобикаля и да ви подканим да се запознаете с нея от първо лице.

 

 

Някога, в градинката зад паметника на Съветската армия, точно в центъра на града, се е помещавала зоологическа градина. Рев на лъвове и крясък на маймуни се е чувал от околните жилищни блокове. Появата й е тясно свързана с избора на Фердинанд I за български княз през 1887 г.

 

Източник: Wikipedia

 

 

 

 

Сега, каменните фигури на животни, декориращи това пространство, напомнят за това време.  Автор на животните в “Княжеската градина” е скулпторът Георги Гергов.

 

 

Снимки: Любов Жеглова

 

Мозаечните животни в градинката “Майчин дом” са дело на скулпторът Иван Икилюлев. Неговa творба е и небезизвестното слонче-пързалка в парк „Борисова градина“.

 

 

 

Сред другите скултптори – анималисти с творби, интегрирани в Софийската градска среда са Ясен Дивчев, неговият баща – Костадин Дивчев и Васил Зидаров. Макарче се сблъскваме с техни творения ежедневно,  малко жители и посетители на столицата познават тези имена. Преди 1945 г. в София е имало позиция, наречена „общински скулптор“, който е бил отговорен за всички подобни обекти в градската среда, заемана от г-н Зидаров.

 

 

 

Снимки: Любов Жеглова

 

 

 

Концепцията на съоръженията за обзавеждане на детски площадки и градини е дело на проф.С. Серафимов.

 

 

 

А тове е обект от изпълнения проект, който се намира в ж.к. “Хиподрума”, в София.

 

 

Снимки: Любов Жеглова

 

 

Като популяризира тези емблематични мотиви от Софийската градска среда, брандът Urban Souvenir се стреми да постави въпроси, свързани с тяхното опазване и интегриране към променящата се, съвременна реалност и новостроящите се детски площадки. Вдъхвайки нов живот на тези обекти, Urban Souvenir акцентира върху тяхната художествена стойност и ги установява като неизменна част от градското пространство.

 

Продуктите на Urban Souvenir можете да поръчате през сайта ни:
https://magazinche.com/search/urban%20souvenir?pp=100&s=urban+souvenir

 

 

 

 

Morphwork или къде започва и свършва всичко?5 май 2019

Без съмнение, работата на Драгостин Киряков вече е привлякла вниманието ви. Илюстрациите му са изпълнени с безкрайно умение и притежават естествена притегателна сила, която се усеща от любители и опитни артисти, неволно попаднали в капана на пространствена игра.

прочети още

Мигновена любов и любов към мига с Lomo7 февруари 2018

Искате ли да поемете на едно безрайно приключение из дебрите на аналоговата фотография? Опасявате се, че сте просто аматьор, а фотографията е изкуство, изискващо специфични познания и природен талант, години практика и медитация над светлинните кванти? Ние сме далеч по-уверени във вашите способности и можем да ви предоставим правилния инструмент, с които да се отдадете на волни експерименти, които с лекота ще възпроизведат множество твърде сполучливи грешки. За допълнителна доза убедителност тук ще се включим с цитат на писателя Скот Адамс: „Креативност означава да си позволиш да правиш грешки. Изкуство означава да знаеш кои да задържиш.“

прочети още

Adventure Catcher – ловецът на приключения1 февруари 2020

Adventure Catcher е нов бранд, който наскоро осъществи страхотното си хрумване. То обединява едновременно планер-органайзър и дневник за пътешествия. Зад интересната идея стои семейство ентусиасти, меко казано обичащи пътешествията. Те са сърфисти през лятото, скиори и сноубордисти през зимата и приключенци по природа. Единият запечатва миговете със средствата на фотографията, а другият описва впечатленията, натрупани от всички пътешествия, на хартия. Независимо дали ще ги окачат на стената или ще ги залепят в дневник, все не оставало място за всички спомени, нито време за описването им.

прочети още

Дървена папионка от ДървАРТ или как да изпъкнеш най-добре30 януари 2018

Дървените папийонки са аксесоар за всякакъв повод – от вечер на по питие с бандата, до по-официални събития, на които искаш да блеснеш – изложба, концерт или по-специална среща. Това, което отличава дървената папийонка, е нейната универсалност. Стои еднакво добре както на карирана риза, така и на костюм, което я прави задължителен аксесоар за всички, които обичат да се обличат по-екстравагантно.

прочети още

Уловете магнетичната сила на града с Magnecity15 юли 2018

Ако обичате да пътувате, то тогава със сигурност сте запозпознати с вълнението от това да попаднеш в новата, непозната реалност на чужд град. Сякаш някаква невидима магнетична сила ви призовава да се гмурнете и да попиете от енергията на града, да обходите всички задни улички, да изкачите всички стълби и да преминете всички мостове, за да откриете източника на тази вълнуваща вибрация, която жужи под краката ви.

прочети още

Бижута с естествени кристали и минерали – ново вдъхновение от RhoDope Jewellery16 май 2018

Всяко от бижутата RhoDope Jewellery носи в себе си духа на древните и величествени Родопи. Камъните се събират на ръка по време на множеството пътешествия на авторката по този край, което придава уникален заряд и неповторим вид на всяко нейно бижу.

прочети още

“Посадете” сами своето бижу – бижута сукуленти от 3va4 май 2018

Марката 3va (Ева) носи името на своята авторка. Семпло и кратко. Вдъхновенa е от интернет жаргон, който шифрова думите, заменяйки буквите със символи/цифри, които ги наподобяват визуално. Колекцията SuccuLove, която имаме желанието да ви представим, е вдъхновена от любовта на едно момиче към сукулентите – онези упорити растения с дебели листa, които пленяват със своето многообразие, издръжливост и красота.

прочети още

Stinky Socks са партньори в “престъплението” в бляскавия Лас Вегас19 април 2018

Представете си колко хубаво би било да излезете от нормите на обществото, да имате една голяма идея и да сте достатъчно смели и отворени към света, за да успеете да я осъществите. А още по-хубаво би било, ако имате партньори в “престъплението” и те са вашите най-добри приятели, с които сте толкова на “ти” един с друг, че разбирате само с един поглед какво си мисли или иска да каже другият. Приятелите от Stinky Socks вече са го постигнали. Този път те преследват една нова мечта, оставайки верни на своя небрежен, но отличаващ се стил и представяйки новата си колекция на фона на бляскавия Лас Вегас.

прочети още

Приказният свят на Лонджи11 април 2018

Днес решихме да ви покажем един по-различен свят на възприятия и идеи за оригинални детски подаръци – занимателни игри, микроскопични и гигантски, двулицеви и кръгли пъзели, калейдоскопи, увлекателни речници, пумпали и аксесоари – всички направени от рециклирани материали и носещи неописуемо разнообразие от вълшебни авторски илюстрации. Това предлага последното ни вълнуващо откритие под марката Londji.

прочети още

Едно безкрайно пътешествие със Stinky Socks17 януари 2018

Колко щеше да в хубаво, ако можехте просто да зарежете всичко и да не спрете да се отдалечавате от града, докато не се превърне в малка и незначителна песъчинка на хоризонта. И с всяка крачка да усещате как дробовете ви се разширяват и най-сетне започват да пропускат някакъв въздух. И лека-полека всичко започва да грее със собствена светлина. И някъде, по средата на прехода, да се почудите къде е изпаднал онзи камък, който сякаш беше заседнал в гърдите ви от хиляди години. И да не се върнете да го потърсите.

прочети още

Уникални и друга дума няма! Бижутата на PAGANE UNIQUES и тяхната история…8 ноември 2015

Магазинче Точка Ком представя най-новите си партньори от ателие PAGANE UNIQUES и техните уникално красиви, цветни и не на последно място – безкрайно оригинални бижута от смола. Ето малко информация за самите творци – Жасмина Гладийска и Кристиян Петров. И двамата автори са завършили Национална Художествен Академия, Жасмина – специалност скулптура, а Кристиян – порцелан и стъкло. Нарекли са бижутата PAGANE, защото това е името на дъщеря им, а UNIQUES, защото всяко едно е уникат и няма да срещнете друго такова като цвят, пълнеж или форма.

прочети още

Игра за деца „Кароми йога мемори“28 август 2014

Кароми йога мемори е игра, която обогатява ума и тялото. Играчите развиват своята памет като същевременно научават различни йога пози. Подходяща е за двама или повече играчи. “Кароми йога мемори” е покана за общуване и забавление по един различен начин, като към добре познатата игра “Мемори” добавя и възможността децата да усвоят някои физически движения от йога. По този начин играта не само развива техния интелект, но и спомага за физическото им усъвършенстване и духовното им израстване.

прочети още